Asunto lainassa vai lainaa asunnosta?

Posted on

oma-asunto-on-oltava-ja-asuntolaina

Me suomalaiset rakastamme taloja! Imemme jo äidinmaidossa käsityksen, että oma asunto pitää olla, emme ole ihmisinä mitään, jos emme saa ansaittua elämässämme omaa asuntoa. Katsokaa vaikka ruotsalaisia: heillä ei ole aikomustakaan maksaa koskaan asuntojaan! He ovat ostaneet oman talon tai jopa rakennuttaneet sen, mutta maksavat siitä koko elämänsä vuoksaa pankille.

Minäkin olen rakastunut omaan taloon, siksi tähän tätä rustaankin. Olen itsekin haalinut taakakseni esimmäisen asuntolainani jo melko nuorena, en sentään parikymppisenä kuten monet ystäväni ja tuttavani. Joka kuukausi laskuja maksaessani sitten tsekkaan paljonko lainasta on vielä jäljellä, milloin koittaa se ihana päivä, jolloin tämä talo, joka sitten on jo varmaan aika aikansa elänyt, on minun!

Onhan tuo tyhmää, ei voi muuta sanoa. Kutsuisin sitä myös jonkinasteiseksi ahneudeksi. Toisaalta en sentään suostu siihen, että yrittäisin henkeni hädällä ja ahneuksissani maksaa asunnon takaisin mahdollisimman nopeasti. Olen suopunut ajatukseen, että olen pankin orja seuraavat lähes 20 vuotta. Kun tunnen heitäkin, jotka pihistävät arkisista menoistaan maksaakseen mahdollisimman paljon asuntolainaa…. Vain jotta saavat sen sittemmin VUOTTA aikaisemmin omakseen! Huh huh!

Asuntolaina on sinänsä erittäin kiinnostava juttu. Sillä on yhteiskunnan kannalta äärimmäisen suuri vaikutus, varsinkin nyt, kun se on niin tiukassa. Se arvottaa ihmisiä kastiin, sinä saat lainaa, minä en saa, se arvottaa meidät hyvätuloisiin ja niihin joilla on niin paskat tulot etteivät saa vakiinnuttaa omalla asunnolla elämäänsä vaikka haluaisivatkin. Miettikää sitä opiskelijapariskuntaa, joka haaveilee omasta talosta taajamassa, tulot on minimissä mutta on menotkin. Tiedän opiskelijaparin, jolla oli kaikenlisäksi lapsiakin, jotka molemmat opiskelivat, tekivät töitä silloin tällöin, ja silti säästivät ASP-tilille. Heillä on nyt oma talo, 27-vuotiaina. Tai siis pankin.

Pointti onkin siinä, että Suomessa on valtava henkinen ja sosiaalinen ristiriita siinä, että toisaalta aikuisen vastuullisen ihmisen mitta on oma asunto mutta toisaalta tällä hetkellä aikuinen vastuullinen työssäkäyvä ei välttämättä saa pankista asuntolainaa! Varsinkin jos lapsia on vähänkään useampi, varsinkin jos talouteen tulee ansiotuloja vain toiselta vanhemmalta ja varsinkin kun korkoihin halutaan laskelmissa varautua äärimmäisesti vaikka ne ovat nyt historiallisen alhaalla! Tästä teille vuodatan!

Paras uutinen aikoihin on mielestäni se minkä tänään luin: 80 prosentin korkokatto on heivattu, mutta nyt suunnitellaan 95 % korkokattoa ensiasunnon ostajalle! Loistava juttu! Ei vaikuta asuntomarkkinoihin ja kannustaa säästämään, voi estää asuntokuplan! Onneksi meillä on viisaita, esim finanssivalvonnassa. On tosi, että muutaman vuoden takainen hillitön lainananto huolestutti väkisinkin: kuka tahansa pienituloinen duunari saattoi hakea pankista 250 000 lainan. Itse en käsitä, millä he tämänkokoisia lainoja hoitavat. Höyli lainaus nosti hintoja niin, että Etelä-Suomessa oli ihan tavallista maksaa omakotitalosta 500 000 euroa. Kuinka paljon paremmat tulot teillä siellä etelässä on? En voisi kuvitellakaan meille tällaista lainaa vaikka olemme molemmat töissä.

Nyt kriisin myötä varsinkin omakotitalojen hinnat ovat asettuneet, mikä on hyvä, mutta toisaalta viisaat pelkäävät koko ajan deflaatiota. Elämme tärkeää aikaa, paljon suuria asioita tapahtuu paraikaa taloudessa! Sinä jolla asuntolaina on hakusessa, vertaathan lainasi huolellisesti. Tätä varten on olemassa useita loistavia palveluita ja kilpailuttajia, kuten Etua.fi tai vaikkapa Uusilaina.fi.


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

62 − = 60